Cağ Kebap

CAĞ KEBAP & KADAYIF DOLMASI

Cağ Kebap

Cağ Kebabı Koyun veya Kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır Geleneksel olarak Erzurum’un Tortum ve Oltu  yöresinde yapılan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Günümüzde Türkiye’nin birçok yerinde yapılıp tüketilmektedir.

Hazırlanan parça etler, bu malzemeye eklenen soğan, reyhan, tuz ve karabiber gibi baharatlar ile birlikte iyice yoğrulur. Daha lezzetli olması istenirse hazırlanan et 48 saat buzdolabında dinlendirilir ve bu süre sonunda cağ kebabı pişirilmeye başlanabilir. Et yatık biçimde odun ateşinin kızgın közüne 10–15 cm yüksekte pişirilir ve döner bıçağı ile kesilip cağ/bico üzerinde ızgaraya konulur. Burada biraz daha pişirilir.

Cağ Kebabı yanında soğan, mevsim salata, acılı ezme,süzme yoğurt ve lavaş ile birlikte servis edilir.

Oltu ve çevre ilçeler Olur, Tortum ve Yusufeli yörelerinde “bico” olarak da adlandırılmaktadır

Yağı ve sinirleri alınan saf kuzu , soğan, karabiber ve tuz ile terbiye edildikten sonra dolapta 2 gün dinlenmeye bırakılır. 2 gün sonra odun ateşinde pişirilen kuzu eti artık eşsiz lezzet olmaya aday olarak cağlardan ağızlara lezzetten derin izler bırakmaya doğru yavaş yavaş dönmeye başlar.

Pişen kısımlar Cağ Kebabı’ na mahsus cağlara (şişlere) takılarak kesilir. Çiğ kalan kısım isteğe göre pişirilerek lavaş ekmek üzerinde servis edilir. Ateşte közlenmiş biber ile süslenir.

Ustasından Cağ Kebabının hazırlanışını izlemek için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

Cağ Kebap Nasıl Yapılır?

Cağ kebabında kullandığımız kuzuları yöremizden özenle seçerek veteriner hekim eşliğinde kendimiz kesiyoruz. Cağ kebabının yapımında kesilen koyunların her tarafını kullanmıyor, Cağ Kebabı’ na uygun bölgeleri seçiyoruz. Örneğin  kuzuların boyun, Kuyruk ve ayak kısımları kebabımızda kesinlikle kullanılmamaktadır. Bu sayede cağ kebabın kıvamı ve kalitesi yakalanmaktadır. Hazırlanan etler dinlendirildikten sonra, 2 gün önceden karabiber, tuz ve özel baharatlarımızla terbiyesi yapıldıktan sonra soğuk hava depolarımızda saklanıyor.

Cağ kebabı özel bir kebap türü olduğundan yeme şeklide kendine özgüdür. Sitemizde Gel Gör Cağ Kebabı Şakir Ustamızdan Cağ Kebabı’ nı yeme şekli hakkındaki videomuzu izleyebilirsiniz. İzlemek için buraya tıklayınız.

Hazırladığımız mevsim salatalarımız iştahınızı kabartacak. Gel Gör Cağ Kebap Salonlarımızda Cağ Kebabı’ nın nefis tadını, özenle hazırladığımız acılı ezme ve titizlikle seçtiğimiz süzme yoğurdunu mutlaka tatmalısınız. Şalgam suyu ve köpük ayranımız Cağ Kebabı’ nı süslemekte. Lavaş Ekmek, taze mis kokusuyla pide Cağ Kebabı’ nın vazgeçilmezlerinden…

Bu eşsiz lezzetten sonra yenilecek tatlılar da aynı kalite de olmalı ki; ağız tadınız bozulmasın…

Yemekten sonra Erzurum’ un meşhur tatlıları Kadayıf Dolması, Serme (tepsi) Kadayıf, İncir Dolması, Fırın Sütlaç ve Kabak Tatlısı çeşitlerimizi tatmaya karar vermekte güçlük çekeceksiniz.

Hepsi kendi imalatımız olan Erzurumumuza has enerji deposu tatlılarımızın tadına mutlaka bakmalısınız.